Den första november lanseras Lillet Rouge på Systembolaget – en smakrik och bärig fransk aperitif från det klassiska huset Lillet. Förgyll glöggminglet eller en mörk höstkväll med de fylliga, fruktiga smakerna hos Lillet Rouge, som passar perfekt som ingrediens i varma drinkar och cocktails.
Lillet Rouge är en aperitif från Podensac i regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Aperitifen, som fått en närmast ikonisk status i hemlandet, kommer i tre utföranden – Lillet Blanc (vit), Lillet Rosé (rosé) och nu även den röda Lillet Rouge, som lanseras i Systembolagets beställningssortiment den första november.
Med sina bäriga, smakrika toner har Lillet Rouge en något fruktigare smak än sina syskon, vilket lämpar sig särskilt väl i höstinspirerade drinkar och cocktails. Toner av röda och svarta vinbär ger tillsammans med apelsin och vanilj en söt, bärig och fyllig smak. Aperitifen innehåller en blandning av 85 % vin och 15 % fruktlikör. För att få den perfekta balansen blandas yngre årgångar av Lillet med äldre årgångar, där vissa kan ha lagrats i upp till 20 år.
Sätt smak på glöggminglet med varma Lillet-cocktails Lillet har med sina cocktail-vänliga smaker tagit en självklar plats i hyllan hos framträdande mixologer och i trendiga New York-barer. När vi nu går mot kyligare och mörkare tider passar Lillet Rouge perfekt som ingrediens i varma cocktails och drinkar.
Ett tips är Lillet Point Rouge – en varm, söt och len drink med fläderte, kanel och Lillet Rouge som passar perfekt som alternativ till höstens glöggmingel eller kvällar framför brasan (se recept nedan).
Om Lillet Rouge
- Nummer på Systembolaget: 76854
- Pris: 162 kr för 75cl.
- Alkoholhalt: 17 %
- Doft: Fruktig doft med toner av svarta och röda vinbär samt en hint av vanilj.
- Smak: Söt och fruktig med tydlig smak av mörka bär och vanilj.
Recept: Lillet Point Rouge
- 8 cl Lillet Rouge
- 10 cl fläderte
- 1,5 cl vaniljsockerlag
- 2 cl citronjuice
- Garnera med en citronskiva och en kanelstång
Koka upp te och blanda alla ingredienser direkt i en kopp
eller mugg. Rör om och njut!
Recept: Lillet Cerise Rouge
- 5 cl Lillet Blanc
- 5 cl körsbärsjuice
- 5cl äppeljuice
- 2 cl kanelsockerlag
- 1 cl citronjuice
- Garnera med en äppelskiva en kanelstång
Värm alla ingredienser utan att koka dem. Garnera och servera!
Leave a Reply